Mauna - Umijeće Svjesnog Bivanja

 

ilustracija; ParableVision

Postoji tišina unutar nas koju svatko može osjetiti u trenucima bivanja u prisutnosti, trnucima kada je um ovladan. Vježbanje bivanja u toj unutrašnjoj tišini način je da se otvorimo životu, te da stabiliziramo svoju sposobnost prisutnosti ( fokus ).

U sanskritu postoji pojam pod nazivom 'Mauna', što najsažetije znači 'Tišina'. Mnogo je nijansi svojstvenih značenju ovih riječi, a sama praksa koju ova riječ opisuje može se vježbati sa različitim stupnjem inteziteta. Prakticiranje Maune se preporučuje kako u klasičnim yogijskim tekstovima, tako i u mnogim suvremenim kontemplativnim tradicijama.

Praksa maune često ima razdoblje kontroliranog govora koji ima točno odreženu svrhu. Takva trajna šutnja smatra se veoma bitnom u vedskoj tradiciji, jer razumjevanje onoga što je izvan riječi može doći samo iz neposrednog iskustva tišine. Danas kada živimo u svijetu čije se vrijednosti temelje na onome što čovjeka udaljuje od njegove suštine, povlačenje u tišinu radi samopromatranja je nužnije nego ikada.

Prema vedskom učenju prakticiranje bivanja u Tišini, ili ti Mauna, nam pomaže da treniramo svoj um a ne samo usta, to jest da šutimo umom dok progovaramo svjesnošću. Prakticiranje Maune je duboko transformirajuće i iscjeljujuće iskustvo jer nam pomaže da utišamo misli, i što je još važnije, prepoznajemo pozadinu Tišine koja predstavlja našu stvarnu prirodu koja nadilazi osobu.

Indijski mistik i veliki učitelj Ramana Maharshi spontano je proveo godine u Tišini , a da pritom nije niti znao za praksu Maune. Njegovo otkrivanje oceana unutrašnjeg mira prirodno ga je navelo da ostane šutjeti, i on je držao da je Tišina njegovo primarno i najizravnije učenje. Opisao je Maunu kao nešto dublje od pukog suzdržavanja od razgovora, rekavši da se radi o mirnom, nepomičnom, samosvjesnom osjećaju sebstva koje je izvan svih konstrukcija buke.

Životna energija se troši u praznim trivijalnim svjetovnim govorima i ogovaranjima, a uz to svaka izrečena riječ se integrira u našu stvarnost davajući joj svoju kvalitetu. Mi ljudi to ne shvaćamo iz razloga jer se naša osobnost temelji na lažnim vrijednostima koje se očitavaju u našem govoru. 

Tišina čuva energiju i vodi nas u prostor bivanja gdje se više možemo baviti mentalnim i fizičkim radom. Vježbom Tišine energija govora polako se pretvara ili sublimira u Ojas Shakti, ili Duhovnu Energiju.

Moć promatranja razvija snagu volje, suzbija impuls govora i daje nam mogućnost kušanja unutrašnjeg mira. Prakticirajući bivanje u Tišini mi postajemo otporniji i izdržljiviji, prepoznajemo laži obučene u ruho istine te ih ne izgovaramo, dakle preuzimamo svjesnu kontrolu nad vlastitim govorom.

Tišina je velika pomoć u poštivanju istine i kontroli bijesa, a bivanjem u njoj dolazimo do toga da svjesno živimo svoje emocije, umjesto da one žive nas. Ukoliko želite iskusiti moć Tišine pozivam vas da nam se pridružite na Retreatu pod nazivom 'Mauna - Umjeće Uvjesnog Bivanja' koji će se održati u periodu od 10.03. do 13.03. na prelijepom imanju udaljenom svega 45 minuta vožnje od Zagreba. 

Program Retreata;

Program Retreata je napisan okvirno, a isti će se prilagođavati nama umjesto mi njemu. Ono što je najbitnije jeste to da prođemo kroz sve vježbe, što ćemo i učiniti. 

Hrana; hrana na Retreatu je veganska i vegetarijanska, a svi koji će biti dio Retreata dobiti će i kratke naputke kojih se treba pridržavati minimalno četiri dana prije susreta. Hrana je uključena u cijenu.

Prijevoz; postoji mogućnost organiziranog prijevoza iz ZG i okolice za max 6 osoba, prijevoz uključen u cijenu.

Četvrtak, 10.03.
 • 12:00 - 15:00 okupljanje i druženje na mjestu događaja
 • 15:00 - 16:30 ručak
 • 16:30 - 17:30 šetnja i boravak u prirodi
 • 18:00 - 20:00 predavanje na temu 'sposobnost i moć promatranja'
 • 20:00 - 21:00 vježba svjesnog disanja
Petak, 11.03
 • 07:00 - 08:00 vježbanje prisutnosti kroz dah
 • 08:00 - 09:00 lagani voćni doručak i priprema za praksu Tišine (Maune)
 • 09:00 - 14:30 proces bivanja u Tišini
 • 14:30 - 15:30 prekid tišine i kratki razgovor o doživljaju procesa
 • 15:30 - 16:30 ručak
 • 17:00 - 20:00 povratak u Tišinu
 • 20:00 - 21:00 priprema za cjelodnevno Tišinu 
Subota, 12.03.
 • cjelodnevno bivanje u Tišini počinje od 07:00 i traje 24h. Za vrijeme bivanja u Tišini ostaviti ćete svoje mobitele na čuvanje, a moći ćete ga koristiti samo u slučaju hitnih poziva, čitanje je također isključeno na taj dan. U svakom trenutku imati ćete na raspolaganju moju suprugu i mene, u slučaju da iskustvo tišine bude previše intezivno za vas, ili se jednostavno nažete u situaciji gdje ne znate kako se nositi sa bukom vašega uma. Dakle kroz cjelodnevnu tišinu biti ćete izloženi disciplini u kojoj nema provođenja vremena na mobitelu, nema čitanja knjiga, nema razgovora, nema kontakta očima sa drugim praktikantima. I ne brinite, za sve to biti ćete pripremljeni.
Nedjelja, 13.03. 
 • 07:00 - 08:00 jutarnja meditacija
 • 08:00 - 10:00 druženje uz tople napitke i razmjena iskustava
 • 10:00 - 11:30 šetnja kroz prirodu
 • 11:30 - 12:00 napuštanje smještaja
 • 12:00 - ??:?? druženje, ručak u restoranu, boravak u prirodi...
Uvjeti prijave;

Prijavu vršite upitom na mail adresu samospoznaja.hr@gmail.com, ili pozivom na broj 092 3999 108
Vaše sudjelovanje se potvrđuje vašom uplatom minimalnog iznosa donacije za Retreat u vrijednosti od 1300,00 HRK. 

Opcije plaćanja su sljedeće;
 • PayPal; samospoznaja.hr@gmail.com
 • Revolut; 092 3999 108 ( preferirano )
 • Aircash; 092 3999 108
Napomena; ukoliko nemate niti jednu od navedenih opcija slobodno se javite na navedenu email adresu kako bi dogovorili neku drugu opciju plaćanja.

Veselim se našem druženju 

Svako dobro Vam želim 🙏💚

Primjedbe

Popularni postovi