USAVRŠAVANJE PRISUTNOSTI - OSNOVNA DISCIPLINA NA PUTU SAMOOSTVARENJA



Prisutnost u sadašnjem trenutku jeste osnova bez koje ne možemo imati jasno i konstruktivno djelovanje, te je zbog toga veoma nužno razvijati sposobnost svjesnog bivanja u vlastitom iskustvu življenja. 

Kao i svaki druga sposobnost ili vrlina, tako se i prisutnost može vježbati, a od svih vježbi koje postoje, upravo vježba prisutnosti bi morala biti svakodnevna bez iznimke. 

Jedan od naboljih načina ( meni najbolji )  da razvijate svoju prisutnost jeste promatranje svoga daha. U ovom slučaju dah koristimo kao sidrište za naš fokus, što nam pomaže da neutraliziramo buku nepreglednih procesa našega uma.

Um naravno neće u potpunosti utihnuti i prepustiti se neutralnom promatranju  ( svijest - promatrač ), nego će negodovati zbog činjenice jer se ne snalazi baš najbolje u situacijama gdje analiza nije potrebna.

Usmjeravajući svoju fokus na Dah događa se to da vježbamo svoj osobni integritet, to jest da svijesno, umjesto kompulzivno, mi odlučujemo koja vrsta emocija ili reakcija će izaći kroz nas.

Što više ustrajemo u tome da podvrgnemo naš um volji naše svijesti, na način da svjesno promatramo svoj dah ne dozvoljavajući svome umu da nas odvodi u svoje opise i analize, jedna stvar se zasigurno događa; a to je da sve više i više uspostavljamo kontrolu u našem životu, kao i u svim aspektima našega bića.

Primjedbe

Popularni postovi