Četiri učenja o životu...



Kroz učenja moga Učitelja naučio sam da je zahvalnost prva lekcija koju čovjek mora usvojiti na putu samoostvarenja, jer zaista onome koji ne stekne zahvalnost sva bogatstva života ostaju nedostižna. Ova istina je kristalno jasno vidljiva u svijetu koji nas okružuje, gdje upravo zbog kroničnog nedostatka zahvalnosti mi nismo sposobni da uživamo u daru života. 

Drugim riječima nedostatak zahvalnosti za sve ono na čemu bi svakodnevno trebali biti zahvalni pretvara život u patnju, jer kako da kušamo radost ukoliko nismo zahvalni.

Umjesto da uživamo u prelijepoj prirodi ovoga planeta, mi istu uništavamo na najsramotniji mogući način, što je apsolutni primjer duboke nezahvalnosti koja rađa mnogim drugim bezumljima u kojima je čovjek izgubio sebe. 

Iz razloga jer smo prihvatili lažne konformističke vrijednosti i norme, ono što je u suštini bezvrijedno mi smo postavili za nešto što je vrednije od same suštine života, a upravo to predstavlja najveći poraz ovoga izgubljenog čovječanstva. 

Kada je čovjek nesretan i nezadovoljan svojim životom unatoč tome što je zdrav i ima zdravu obitelj, unatoč tome što nije gladan i ne spava na hladnoći, i unatoč tome što voli i biva voljen - takav je čovjek poput živog mrtvaca, što je daleko gore nego da je uistinu mrtav. 

Postoje četiri velike životne učiteljice, to jeste četiri učenja koja predstavljaju put samoostvarenja u ovoj ravni postojanja, to su; Zahvalnost, Radost, Mudrost, i Tišina. Ova četiri učenja nose jedno drugo na način da ako izgubimo jedno, gubimo sve. Znanje koje pronalazimo u Zahvalnosti predstavlja ključ koji nam otključava riznicu Radosti, a jednom kada se istinski utvrdimo u to dvoje tada Mudrost postaje naša vjerna pratilja i učiteljica, ona nas zatim uranja u Tišinu Duha koja nam omogućuje da kušamo sam izvor našega bića - Ljubav ..

Svako od ova četiri učenja ima svoje lekcije koje nam se svakodnevno otkrivaju u životu, no mi ih uslijed svoje odsutnosti nažalost ne prepoznajemo, te upravo zbog toga neprestano patimo. Početak istinskog učenja, to jest prva lekcija unutar znanja o Zahvalnosti jeste iskrenost, najprije ona prema sebi pa zatim i prema drugima.

Biti iskreni prema sebi znači biti dovoljno hrabri da sagledamo sve laži koje živimo, te da se istinski suočimo s njima, jer upravo te laži jesu ono što nas čini nezahvalnima. Iskrenost prema sebi nam nalaže da se suočimo sa istinom koja nam jasno govori kako smo odbacili sebe isključivo zbog toga jer smo odabrali nositi maske i igrati uloge koje nam osiguravaju naše mjesto u ovom konformističkom društvu.

Upravo zbog toga mi recimo svoju djecu stavljamo u škole za koje znamo da predstavljaju opasnost za njihov duhovni razvitak, upravo zbog toga zatvaramo oči i pravimo se da ne vidimo bezumlje koje nam oduzima slobodu...jer ako bi htijeli živjeti istinu na koju nas usmjerava iskrenost, mi bi postali neprijatelj društva - a toga se strašno užasavamo. 

Razmislite dakle o ovome prije nego kroz sljedeće tekstove nastavimo ulaziti dublje u navedeno zanje koje nam daju četiri Učiteljice života; Vi dakle ne možete biti zahvalni iz razloga jer niste iskreni prema sebi, to jeste zato jer živite laži koje hrane isključivo vašu nezahvalnost. Zbog toga jer živite nezahvalnost vi niste u mogućnosti da kušate radost življenja, a samim time vam mudrost ostaje nedokučiva što znači da u tom slučaju nikada nećete zakoračiti u tišinu svoga bića. I zamislite, sve ovo počinje time jer lažete sami sebe. 

Zar je to uistinu vrijedno toga !? Razmislite dobro prije nego nastavimo dalje...

U sljedećem tekstu nastavljamo !!!

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi