4 OSNOVE U RADU NA SEBI

 


Ljudsko biće je slojevito u tolikoj mjeri da riječi ne mogu niti dotaknuti njegove dubine, no prije nego naučimo govoriti tišinom, riječi su jedini alat koji nam pomaže da našem umu približimo istinu o njegovom izvoru. Vidite, netko ili nešto veoma dobro zna da čovjek nikada neće osjetiti, a kamo li spoznati sebe ukoliko njegov um bude konstantno hranjen golemom količinom besmislenih informacija. 

Ako uzmemo u obzir ljudski život, jasno možemo vidjeti da se događa upravo to; čovjek je od najranijih dana svoga djetinsktva podvrgnut sustavnom trovanju golemim količinama besmislenih i netočnih informacija, a rezultat toga su čovjek koji 'pozna sve' osime sebe, i društvo koje stoji na korak do vlastitog samouništenja. No unatoč tome što je ova istina sasvim vidljiva i jasna, čovjek i dalje hrani isključivo svoj intelekt, kao da je isti njegova jedina suština, umjesto da ga vidi kao alat koji bi trebao služiti istinskoj suštini ljudskoga bića, Duhu.

Da ne ulazimo u suvišne filozofije, pokušajmo sebi nakratko osvjestiti četiri osnove koje imaju veliki utjecaj na naše iskustvo postojanja i življenja. Kroz svoj rad veoma često govorim o te četiri osnove, postavljajući ih kao temelj bez kojih je dublji rad na sebi gotovo nemoguć. Koje su to 4 osnove na koje moramo obratiti svoju pozornost ? Odgovor je sasvim logičan; 

  • pazi što i kako jedeš i piješ
  • pazi kako dišeš
  • pazi čime hraniš svoj um
  • pazi na pokrete svoga tijela.

Zaista, ukoliko posvetimo svoju pažnju navedenim osnovama dovesti ćemo sebe u stanje veće prisutnosti u sadašnjem trenutku, a to je jedini prostor iz kojeg možemo raditi na sebi. To vam je uvijek tako dragi moji, jer zaista ukoliko želimo raditi na dubljim aspektima svoga bića, najprije moramo postaviti red (disciplinu) na svojoj fizičkoj razini. Jer kao što čovjek ne može biti sretan u pljesnjivoj kući, punoj smeća i ustajalog zraka, tako niti duša ne može biti ispunjena u zatrovanom i zapuštenom tijelu.

Ljubav prema sebi, dragi moji, očituje se u količini pažnje koju dajemo svome duhovnom rastu, a ne u količini pažnje koju dajemo svojim navikama !

Uskoro ćemo imati jednodnevne radionice na kojima ćemo dublje ulaziti u ovu tematiku, tako da vas pozivam da se svi zajedno povežemo kroz ovaj uistinu suštinski rad na sebi. 

Namaste

Primjedbe

Popularni postovi