Što je meditacija i kako meditirati ?



Ako postavite pitanje 'što je meditacija i kako meditirati', dobiti ćete razne odgovore koji proizlaze iz raznih iskustava ili uvjerenja. Dugo vremena sam pokušavao naći odgovor na to pitanje, no onda sam shvatio da on u svojoj punini dolazi isključivo kroz osobno iskustvo, i nikako drugačije. 

Naravno da ne želim reći kako ne bismo trebali postavljati pitanja i tražiti odgovore, dapače, veoma je bitno dobiti smjernice od onih koji imaju istinsko iskustvo onoga za čime tragamo. No na neka pitanja ne postoji odgovor nigdje drugdje do u nama samima !

Danas imamo mnogo različitih 'meditacija' koje pomažu čovjeku da se lakše nosi sa emocijama i vrtlogom života, no pitanje je zapravo da li su to uistinu meditacije ili tek tehnike koje nam mogu pomoći da lakše prođemo kroz bol. 

Ovo pitanje se postavlja iz razloga jer postoji velika razlika između prakticiranja određene tehnike i meditiranja. Ta razlika se može usporediti sa načinom liječenja gdje tehnika predstavlja sredstvo koje brzo otklanja bol, baš kao tableta protiv bolova. S druge strane, meditacija je suočavanje sa problemom i otklanjanje uzroka boli. Pitanje je dakle što je to što uistinu želimo za sebe, ublažiti bol ili otkloniti njezin uzrok

Kada bi ste mene pitali da vam kažem nešto o meditaciji, ja bih vam rekao sljedeće;

Pravi smisao meditacije nije taj da naučimo slijediti određenu formu ili tehniku koja će nas odvesti u nekakvo uzvišeno emocionalno stanje oslobođeno posljedica našega (ne)djelovanja. 

Istinska meditacija nije ništa drugo do budno promatranje onoga od čega pokušavamo pobjeći stvarajući razne vizualizacije koje aktiviraju emocije koje nam više odgovaraju.

Previše toga je nazvano meditacijom, i to najčešće iz naše ljudske navike da nečemu univerzalnome damo ime, kako bi to nešto mogli prisvojiti i koristiti za samopromociju. To je glavni razlog zbog kojega danas imamo pregršt 'duhovih vježbi' koje uglavnom ne daju ono što od njih očekujemo.

Osnovni razlog zbog kojega tek rijetki uspijevaju doživjeti istinsku meditaciju krije se u tome što većina ljudi u meditaciju ulazi sa nerealnim očekivanjima, što u konačnici uvijek dovodi do razočarenja.

Zapamtite ovo, smisao meditacije nije u tome da nešto postanete, nego da prestanete biti ono što niste ! To je istinsko oslobođenje od boli !

OTKRIJMO ZAJEDNO ŠTO JE MEDITACIJA I KAKO MEDITIRATI !

Ukoliko želite dublje zaroniti u spoznaju o meditaciji pozivam vas da nam se pridružite na online radionici koja će se održati u nedjelju 30.01. s početkom od 09:00. Na radionici ćemo učiti kako transcendirati uvjerenja kojna nam ne dozvoljavaju da napravimo taj jedan 'korak ka unutra', i zakoračimo u polje neutralnog promatrača.

Prijave za radionicu su otvorene do 29.01. a vrše se putem maila na; samospoznaja.hr@gmail.com

Cijena radionice je 150,00 kn ( cca 20,00 eura )

Uplata ide putem PayPala na; samospoznaja.hr@gmail.com

Za ostale opcije plaćanja pošaljite upit na gore navedenu email adresu.

Svako dobro Vam želim

Namaste

A.K. Ananda


Primjedbe

Popularni postovi