Preskoči na glavni sadržaj

Što je meditacija i kako meditirati ?Ako postavite pitanje 'što je meditacija i kako meditirati', dobiti ćete razne odgovore koji proizlaze iz raznih iskustava ili uvjerenja. Dugo vremena sam pokušavao naći odgovor na to pitanje, no onda sam shvatio da on u svojoj punini dolazi isključivo kroz osobno iskustvo, i nikako drugačije. 

Naravno da ne želim reći kako ne bismo trebali postavljati pitanja i tražiti odgovore, dapače, veoma je bitno dobiti smjernice od onih koji imaju istinsko iskustvo onoga za čime tragamo. No na neka pitanja ne postoji odgovor nigdje drugdje do u nama samima !

Danas imamo mnogo različitih 'meditacija' koje pomažu čovjeku da se lakše nosi sa emocijama i vrtlogom života, no pitanje je zapravo da li su to uistinu meditacije ili tek tehnike koje nam mogu pomoći da lakše prođemo kroz bol. 

Ovo pitanje se postavlja iz razloga jer postoji velika razlika između prakticiranja određene tehnike i meditiranja. Ta razlika se može usporediti sa načinom liječenja gdje tehnika predstavlja sredstvo koje brzo otklanja bol, baš kao tableta protiv bolova. S druge strane, meditacija je suočavanje sa problemom i otklanjanje uzroka boli. Pitanje je dakle što je to što uistinu želimo za sebe, ublažiti bol ili otkloniti njezin uzrok

Kada bi ste mene pitali da vam kažem nešto o meditaciji, ja bih vam rekao sljedeće;

Pravi smisao meditacije nije taj da naučimo slijediti određenu formu ili tehniku koja će nas odvesti u nekakvo uzvišeno emocionalno stanje oslobođeno posljedica našega (ne)djelovanja. 

Istinska meditacija nije ništa drugo do budno promatranje onoga od čega pokušavamo pobjeći stvarajući razne vizualizacije koje aktiviraju emocije koje nam više odgovaraju.

Previše toga je nazvano meditacijom, i to najčešće iz naše ljudske navike da nečemu univerzalnome damo ime, kako bi to nešto mogli prisvojiti i koristiti za samopromociju. To je glavni razlog zbog kojega danas imamo pregršt 'duhovih vježbi' koje uglavnom ne daju ono što od njih očekujemo.

Osnovni razlog zbog kojega tek rijetki uspijevaju doživjeti istinsku meditaciju krije se u tome što većina ljudi u meditaciju ulazi sa nerealnim očekivanjima, što u konačnici uvijek dovodi do razočarenja.

Zapamtite ovo, smisao meditacije nije u tome da nešto postanete, nego da prestanete biti ono što niste ! To je istinsko oslobođenje od boli !

OTKRIJMO ZAJEDNO ŠTO JE MEDITACIJA I KAKO MEDITIRATI !

Ukoliko želite dublje zaroniti u spoznaju o meditaciji pozivam vas da nam se pridružite na online radionici koja će se održati u nedjelju 30.01. s početkom od 09:00. Na radionici ćemo učiti kako transcendirati uvjerenja kojna nam ne dozvoljavaju da napravimo taj jedan 'korak ka unutra', i zakoračimo u polje neutralnog promatrača.

Prijave za radionicu su otvorene do 29.01. a vrše se putem maila na; samospoznaja.hr@gmail.com

Cijena radionice je 150,00 kn ( cca 20,00 eura )

Uplata ide putem PayPala na; samospoznaja.hr@gmail.com

Za ostale opcije plaćanja pošaljite upit na gore navedenu email adresu.

Svako dobro Vam želim

Namaste

A.K. Ananda


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ne budite zabrinuti za život svoj..

Briga i strah nikada nisu donijeli ništa dobro u moj život; briga o novcu me učinila siromašnim, briga o zdravlju me učinila bolesnim, briga o ljubavi me učinila ljubomornim. Ono što sam naučio jeste to da briga oduzima sposobnost djelovanja, ona mi ne dozvoljava da vidim ‘svjetlo na kraju tunela’, i zaista ništa nije osiromašilo moj život kao pretjerana zabrinutost. Bio sam gladan i brinuo o tome što ću sutra jesti, a sutradan sam bio još gladniji jer zbog zabrinutosti svoje nisam vidio sve one mogućnosti unutar i okolo mene. A vjerujte mi, unutar i okolo nas nema ništa dugo do bogatstvo života. Siromaštvo i patnja koju gledamo u svijetu dolaze iz toga jer puno više hranimo strah nego ljubav, a briga je jedno od mnogih lica straha. Krist je vrlo lijepo rekao;  Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta. Ne budite zabrinuti za život svoj; što ćete jesti, što ćete piti; niti za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vrjedniji od jela i tijelo

NEVIDLJIVI KAVEZ

Svi vi koji ste rado i svakodnevno posjećivali moj facebook profil kako bi na njemu čitali spoznaje koje sam zaista srcem djelio sa Vama, jednim djelom ste ostali zatečeni mojom odlukom da se trajno povlačim sa navedene društvene mreže. Ono što želim da znate jeste to da moja odluka nije uzrokovana određenom emocijom, nego je došla kao rezultat neutralnog promatranja, dakle iz polja Svijesti. Mnogi su mi pisali sa željom i molbom da promjenim svoju odluku, no ovaj puta ću vas nažalost morati  razočarat, a u nastavku teksta ću pokušati objasniti i zašto.  Jedna od neophodnih osnova za ljudski rast jeste prisutnost u onoj suštinskoj stvarnosti sadašnjeg trenutka, što je, kao što znate, veoma teško ostvarivo uz sve distrakcije koje neumoljivo razbijaju naš fokus. Netko će reći da je upravo to dobar poligon za osobni rast, no nemojmo biti naivni. Društvene mreže odavno nisu poligon za zabavu ( nisu nikada niti bile ) , danas su one veoma moćno oružje u rukama onih koji strepe od probuđenog

Da li poznaš svoju moć ?

  Da li ste svjesni činjenice da ste vi zapravo veliki i istinski ratnik, i da ste upravo zbog toga prisutni u ovom polju postojanja !? Jer zaista, nije li istina da ovaj život iziskuje od vas da izvučete ono najbolje iz sebe, i da svaki dan vodite bitku života na ratnom polju vaših strahova i vašega neznanja.  Kažu da čovjek mora umrijeti prije smrti kako bi bio istinski živ, a da bi u tome uspio, potrebna je ogromna količina one istinske ratničke snage, jer zaista niti jedna bitka koju je čovječanstvo vodilo nije opasna koliko ona koju pojedinac vodi na ratnom polju svojih lažnih osobnosti.  Budite stoga svjesni ove istine, jer vi uistinu jeste neprikosnoveni ratnik koji tek treba da se sjeti svoje vlastite moći, i zato ne dopustite da vas laži ovoga svijeta uvjere u suprotno.  Svuda okolo vas su namjerno postavljene distrakcije čija je svrha ta da razbijaju vaš fokus, ne bi li izgubili sposobnost dubljeg porinanja u svoje biće, jer ako bi se zagledali u svoje dubine mogli bi u njima